Samen aan de slag!
Een verwijzing naar Ouderenpsycholoog aan Huis kan in overleg met de huisarts of Specialist Ouderengeneeskunde aangevraagd worden. Na de aanmelding volgt een telefonisch contact en krijgen we in ongeveer een kwartier een eerste indruk van elkaar. Aan het einde van dit korte gesprek hebben we beide een idee of een intakegesprek zinvol gaat zijn.
Wanneer de intakegesprekken (vaak twee) plaatsvinden maken we verder kennis met elkaar en brengen we samen in kaart wat er speelt waar je nu last van hebt, hoe je leven er in betere tijden uitziet en waar je tijdens therapie aan zou willen werken. Zo’n gesprek duurt ongeveer één uur per keer. Na afloop van de intakefase maken we een inschatting of een behandeling door mij je iets kan opleveren. Vervolgens wordt er een plan van aanpak op maat gemaakt. Nadat je hiermee akkoord bent gegaan start de behandeling.
Het komt voor dat er extra onderzoek nodig is, om meer zicht te krijgen op welke problemen er precies spelen binnen welke domeinen. Extra onderzoek kan bestaan uit het invullen van vragenlijsten, het afnemen van testen of een vraaggesprek met iemand uit je omgeving.
Tijdens de behandeling maak ik gebruik van verschillende behandeltechnieken, zoals (mediatieve) cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte gedragstherapie, EMDR, Acceptance and Commitment Therapie, schematherapie, buitenpsychologie en psycho-educatie. Het kan voorkomen dat ik je vraag om huiswerkopdrachten uit te voeren, wanneer dit helpend is voor jouw behandeling.
Omdat ik het belangrijk vind dat deze zorg laagdrempelig en toegankelijk is, vinden intakes altijd bij jou thuis plaats. Indien nodig kan hiervan afgeweken worden en spreken we af in een spreekkamer op het Noordereiland.
Behandelsessies duren ongeveer één uur per keer, sessies gericht op het behandelen van trauma’s middels EMDR duren vaak anderhalf uur per keer. Hoeveel tijd er tussen de sessies zit is afhankelijk van wat jij op dat moment nodig hebt. In onderling overleg bepalen we het totaal aantal sessies dat nodig gaat zijn. Houd hierbij rekening dat binnen de basis-GGZ kortdurende behandeltrajecten worden aangeboden waarbij tien behandelsessies het maximum zijn. Mocht dit onvoldoende voor je blijken te zijn, dan kun je doorverwezen worden naar de specialistische GGZ die langdurige behandeltrajecten biedt.
Behandeltrajecten kunnen net als de intakegesprekken ook bij jou thuis plaatsvinden óf buiten in een rustige omgeving, zoals het Kralingse Bos of een ander park in de buurt. Voor meer informatie over wandeltherapie klik je hier.